Panduan Memilih Gaya Rambut Mengikut Bentuk Wajah

Selalunya kita memilih gaya rambut mengikut apa yang kita nampak cantik pada org lain. Tapi, kita tidak sedar bahawa mungkin gaya rambut itu hanya cantik pada org itu & mungkin tidak sesuai dipadankan dgn kita. Di bawah nie, Fan ada memeberi panduan mengenai gaya rambut yang sesuai @ tidak sesuai dgn anda mengikut bentuk wajah.

Wajah berbentuk buah pir
  • Ciri-ciri wajah berbentuk buah pir:  Memiliki dahi lebar, dagu sempit & tulang pipi kecil
  • Gaya rambut yg sesuai:  Gaya rambut dgn volume antara telinga dgn bahu
  • Hindari gaya rambut berikut:  Gaya rambut pendek & diikat seperti ekor kuda


Wajah berbentuk bujur sirih (oval)
  • Ciri-ciri wajah bujur sirih:   Dahi agak mengecil, melebar di sekitar tulang pipi & mengecil di bahagian dagu.
  • Gaya rambut yg sesuai:   Sesuai dgn semua gaya rambut.


Wajah berbentuk bulat
  • Ciri-ciri wajah berbentuk bulat:   Lihat gambar di atas.
  • Gaya rambut yg sesuai:   Gaya rambut pendek & bergelombang lembut.
  • Hindari gaya rambut yang:   Berbelah di bahagian tengah kerana ia memberi kesan besar terhadap wajah.



Wajah berbentuk hati

  • Ciri-ciri wajah berbentuk hati:   Memiliki dahi lebar & dagu sempit
  • Gaya rambut yg sesuai:   Gaya rambut shaggy yg lebat.





Wajah bersegi (square)
  • Ciri-ciri wajah berbentuk segi empat:   Memiliki sudut wajah yg sangat nyata & jelas
  • Gaya rambut yg sesuai:   Menonjolkan tulang pipi dgn gaya rambut ikat belakang penuh & lebat
  • Hindari gaya rambut yg:   Hindari gaya rambut pendek kerana gaya rambut yg pendek akn membuat sudut wajah tampak lebih jelas & nyata.

Haaa....nampak tak? Bolehlah cuba kalau berani... Kalau tak berani, itu korang punya hal lah! Hehe..
Good luck!




3 comments:

  1. thanks, berguna info ni. ayat "Tak nak komen sudah! :(" ni buat saya tergelak je, hahahha, btw nice blog ;D

    ReplyDelete
  2. Tq fan, info yg berguna utk gegurlz2 yg nak mencube stail rambut..

    ReplyDelete
  3. Tq fan..btw info yg berguna utk diguna pakai bg gegerlz yg suke mengayakan rambut...

    ReplyDelete

Tak nak komen sudah! :(